Zo, weer eens tijd voor een berichtje over Dolf's onderzoek en alledaagse dingen.
Dolfs onderzoek loopt niet op rolletjes. Er zijn te veel practische problemen die steeds makkelijk op te lossen lijken om vervolgens lastiger te blijken of vervangen te worden door nieuwe problemen. Het belangrijkste probleem is toch het enorme getijden verschil. Doordat tijdens springtij er 7m verschil zit tussen hoog en laag water in een tijdsbestek van 6 uur (soms minder) is het met de methode die Dolf in eerste instantie wilde gebruiken alleen mogelijk om met dood tij te meten en de dag daarvoor en daarna. Dat beperkt het aantal dagen dat er data verzameld kan worden heel erg. Ook is het lastig dat dood tij niet altijd heel erg dood is. Soms zijn er nog aardige getijden verschillen tijdens dood tij wat er voor zorgt dat er tijdens die dood tij periode helemaal niet gevangen kan worden.
Daarnaast is niet alleen de waterhoogte lastig maar moet al dat water ook nog eens de delta in en uit, wat zorgt voor zeer sterke stromingen. Die kunnen zo sterk zijn dat je met het water tot je middel of iets hoger het soms onmogelijk is om te blijven staan.
Naast de praktische problemen voor het onderzoek is de regentijd ook nog eens aangebroken. Dat kan voor het nodige noodweer zorgen. Het kan soms hele dagen regenen, hoewel dat tot nu toe nog wel meevalt, maar we hebben ook al 2 keer op het eiland een korte maar heftige storm gehad. De stormen duren meestal niet meer dan een uurtje, maar zeker de 2e was heel heftig en ging gepaard met een zandstorm. Je kon je ogen niet openhouden door het zand en alles wat los en vastzat dreigde weg te waaien. Tijdens de storm hebben we het meeste van onze spullen nog in veiligheid weten te brengen naar een vissers huisje maar de hangmatten hingen nog buiten. Hoewel ze veel kunnen hebben was dit wat te veel van het goede. Dolf heeft zijn zonnebril opgezet (tegen het zand) en is weer naar buiten gegaan om de hangmatten te redden. Ze klapperden enorm (vooral de regen zeiltjes, foto's tijdens rustig weer staan op http://picasaweb.google.com/dolfandringa). Daardoor was één zeiltje los geraakt en was er een lus gescheurd. Gelukkig was alles er nog en heeft Dolf het allemaal mee gekregen naar de andere baggage en was de lus door ons zelf te repareren, dus er is niets ernstigs gebeurd met ons(ze spullen). Een paar vissers waren echter wel hun kano's kwijt omdat die losgeraakt waren in de storm. Dat was ernstiger.
Terug naar het onderzoek hebben alle problemen ervoor gezorgd dat Dolf zijn methode al meerdere keren aangepast heeft. De stand van zaken nu is dat na overleg met Fred (Dolfs begeleider in NL) er besloten is om fuiken te maken en die te gebruiken voor het vangen. Dit is de allerlaatste kans om nog genoeg data te verzamelen. De methode lijkt echter wel veelbelovend. Zoals het er nu naar uit ziet kunnen we de laatste weken bijna elke dag gaan meten (misschien zelfs 2 keer per dag) en kunnen we 2 van de 3 sites tegelijkertijd meten. De reden dat we zoveel kunnen meten is omdat we nu niet zelf alle dieren uit de plots hoeven te vangen maar alle dieren door de stroming de fuiken ingetrokken worden. We laten de stroming dus voor ons werken in plaats van ons tegenwerken....
Dan wat positiever nieuws. Er is hier fruit, heel veel fruit, ontzetten goedkoop en lekker fruit.... De mango en lichi tijd is aangebroken. Voor 0,30€ koop je 5 hele grote zoete mango's. Voor €1,30 koop je een zak met een kilo lichi's. De ananassen zijn er weer, je betaalt er ongeveer 1 euro voor. Kortom we eten ons lens aan fruit. De straatverkopers weten dat ook want ze kopen al elke paar dagen bij ons aanbellen of we nog fruit willen kopen. Heerlijk.... En dan te bedenken dat er voor zover we ontdekt hebben niet veel geëxporteerd wordt maar er aan het eind van het seizoen gewoon enorm veel fruit weggegooid wordt. Ook schijnt het dit jaar maar een armzalig jaartje te zijn (te veel wind terwijl het fruit niet rijp was). Normaal schijnt er nog veel meer te zijn en zijn de prijzen nog eens 2 keer zo laag. Volgens mij moet je aardig wat geld kunnen verdienen als je hier fruit gaat exporteren....
Nog een leuk berichtje voor iedereen die niet van enge dieren houdt. Vissers op het eiland hebben een enorme haai van ongeveer 200-300kg gevangen. Hij zat vast in 1 van hun fuiken, die aanzienlijk groter zijn dan die van Dolf. Ze hebben hem aan een grotere boot gebonden en meegesleept naar het eiland. Daar was het een grote bezienswaardigheid. Hij was erg indrukwekkend om te zien. We hebben er foto's van. Gelukkig komt dit formaat haaien niet in ondiep water voor. Ze zitten alleen soms in de diepe geulen in de baai. Bij het eiland en op de plekken waar het onderzoek loopt komen soms juveniele haaien voor maar die zijn meestal niet langer dan 1m en ongevaarlijk.... Ik denk dat mijn plots zelfs voor hen te ondiep zijn, en de staken van mijn onderzoeksplots zouden hen ook weg moeten houden, althans, dat hoop ik straks te kunnen bewijzen.
Over foto's gesproken. Het hele eiland is er van op de hoogte dat wij een digitale camera hebben en we krijgen dan ook constant verzoekjes van mensen die een foto van zichzelf willen hebben. We gaan er niet altijd op in, we kunnen er een fulltime dagtaak van maken soms, maar voor mensen die we goed kennen doen we het wel. We hebben ook weer aardig wat foto's voor op de site. Het probleem is alleen dat in het internet café waar we altijd naartoe gaan een virus op de computers zit. We kunnen mijn laptop daarom niet onder Windows gebruiken (alleen onder linux), en om foto's te uploaden is dat wel nodig. Daarom kunnen we al even geen foto's uploaden. We zullen kijken of we een alternatieve manier kunnen bedenken. Tot die tijd even geen foto's. Sorry.
1 opmerking:
Hey Dolf & Annelies,
het is alweer 2008, de tijd is voorbijgevlogen. Een heel goed en vooral succesvol nieuw jaar gewenst! Veel plezier, geniet ervan,
groetjes Annemieke
Een reactie posten