dinsdag 17 september 2013

Op visite in San Miguel/ Visiting San Miguel

We add a summary in English and continue this part in Dutch.
After a few days we are back in Rurre again. Unfortunately with a nice collection of mosquito and ant bites and Dolf fell ill a bit (diarrhea and stomach cramps).We have visited San Miguel del Bala the las few days, a small indigenous village in the rainforest where the Tacana live. We have been introduced to the people of the village. We hoped to speak to the teachers and guides as well but it was weekend, which meant they were off. So we enjoyed our free time with some nice walks and encountered squirrels, butterflies and a lot of insects (including a big cockroach in our sleeping room). Unfortunately no monkeys, because people have hunted them too much. We also had time to lay in a hammock with view of the river while reading our book. We have probably planned way too much in the short time we have, but we’ll see. San Miguel is a small village with wooden houses and palm leave roofs. 36 families of Tacana live here and they have a small school with 50 children. The secondary school consists only of 10 kids and they have 3 teachers in total. They have to be able to give all the courses which was why they immediately askes us if we could help them out with English classes.
For now we have designed a plan which consists of an introduction lesson, followed by an excursion in the rain forest by the guides, followed by the children designing a poster and give a presentation (at 4 different schools). But first we need to talk with teachers, which will hopefully be this week.

Zo, we zijn weer in Rurre. Niet geheel zonder ongemakken. Dolf is een beetje ziek (spierpijn, diarree, buikkrampen) en Annelies zit onder de muggen/ mieren/ bedwants beten op de meest vreemde plekken (ik ben er nog niet uit welk beest het was). De muggen hebben op Dolf z’n enkel boter, kaas en eieren gespeeld want hij heeft een stuk of 10 bulten daar. Maar verder gaat het prima. De gewone ongemakken als je net bent aangekomen in een tropenland. Net als de 4 kilo was die we in 5 dagen al bij elkaar gezweet hebben.
Inmiddels hebben we de belangrijkste mensen in San Miguel del Bala ontmoet en zijn we officieel voorgesteld aan de community. Dat gaat altijd anders dan je denkt. Wij hadden een heel verhaal voorbereid voor de dorpsvergadering, maar het bleek dat het districtshoofd langs was gekomen voor een noodveragadering. Helaas, wij werden weggestuurd en mochten in het klaslokaal wachten. Daarna werd nog wel uitgelegd wat we kwamen doen, maar eigenlijk was het nationale schoonmaakdag ter voorbereiding voor het feest ter ere van San Miguel op 29 september.
Het complete voetbalveld en het gras er omheen moest gemaaid worden met machetes en bosmaaiers. Dolf heeft zich lekker uitgeleefd met de bosmaaier en Annelies heeft het voetbalveld van snoeppapiertjes ontdaan. Dat is best warm in de volle zon bij zo’n 30 graden. Daarna waren we nog onderdeel van de (zeer interessante) onofficiele dorpsvergadering waar nog flink wat mensen vermanend werden toegesproken en een tweede schoonmaakdg werd afgesproken, want de helft was niet op komen dagen eerder die dag. De beloning was een mooi boottochtje bij zonsondergang terug naar Rurre.

San Miguel is een dorp waar 36 families van de Tacana stam leven. Ze wonen in houten huisjes met palmen daken en leven o.a van het toerisme. Niet iedereen is daar even blij mee, want door het toerisme hebben ze hun eigen landbouw verwaarloosd en kopen ze nu de meeste groenten in Rurre. Ze hebben een lodge voor toeristen: een aantal mooie maar simpele bamboe/ stenen huisjes en twee gemeenschappelijke ruimtes die uitkijken op de rivier. Wij kunen slapen in een grote hut die gemaakt is voor vrijilligers. Er hangen ook een aantal hangmatten, dus het is fijn een boekje lezen in de hangmat met uitzicht (de gemeenschappelijke ruimtes hebben bijna geen muren maar alleen horrengaas). De afgelopen vier dagen hebben we daar gewandeld, gerelaxed en het dorp bezocht. De community zelf ligt op 15 minuten lopen van de lodge.
Tijdens onze wandeling hebben we al een paar leuke vogels gezien, veel vlinders en andere insecten (waaronder een grote kakkerlak in onze slaapkamer) en grote eekhoorns. De apen zijn er helaas niet, daar is te zwaar op bejaagd…

De school is vrij klein: drie leraren en 50 kinderen, waarvan er 10 op de middelbare school zitten. Na de 3e klas moeten de leerlingen naar school in Rurre. De docenten geven dan ook alle vakken, een leuke uitdaging! We werden gelijk gestrikt voor de Engelse les, die we wel kunnen geven als we er toch zijn voor ons project.

Ons schema liep niet helemaal gelijk aan dat van hun. Wij dachten in deze 4 dagen de leraren te kunnen spreken, een bijeenkomst met de gidsen te kunnen beleggen en eventueel nog met een aantal gidsen een wandeling te maken om hun kennisniveau te peilen. Maar in het weekend zijn alle gidsen vrij, vrijdag was daar geen tijd voor en maandag was de schoonmaakdag al ingekort door de extra dorpsvergadering. Helaas, morgen gaan we terug voor een gesprek met de leraren (die zijn er alleen ‘s ochtends) en met de gidsen (zij hebben alleen ‘s avonds tijd).
Wel hebben we inmiddels aardig op de rails staan wat we gaan doen de komende tijd. Of dat allemaal gaat passen binnen hun tijdsschema is natuurlijk nog maar de vraag.

Het voorlopige plan is om een introductieles te verzorgen op de vier deelnemende scholen, de leerlingen mee te nemen op excursie naar het regenwoud olv de gidsen en  in de afsluitende lessen de leerlingen aan een poster te laten werken die ze (hopelijk) voor elkaar en eventueel ouders kunnen presenteren. De docenten trainen we zodat ze de introductieles de volgende keer zelf kunnen verzorgen en de gidsen trainen we in het lesgeven aan kinderen. Binnenkort voegen we ook weer wat foto’s toe, zodat jullie een idee krijgen hoe San Miguel en Rurre eruit zien.

1 opmerking:

Unknown zei

Het rechtstreeks naar de mail sturen is met deze aflevering gestopt helaas. Opnieuw aanmelden lukte niet, want dat was ik al.
Jullie verblijf wordt nu echt interessant, met teleurstellingen en ook weer nieuwe plannen. Ben uiteraard wel benieuwd naar de herkomst van de boter-kaas-en-eierencocktail die in Dolfs lijf is gepompt!Hopelijk voelt hij zich snel weer beter.
xxx(schoon)ma.